Katagoriler

Nargile Aksesuarları

Göster:
Sırala:
Flame Gun Çakmak Gazı ile Çalışan Pürmüz -14%
Flame Gun Çakmak Gazı ile Çalışan Pürmüz   Özellikleri: *..
219.00TL 189.00TL
1 yorum yapılmış.
Közmatik Közyakma Makinesi Rezistans Koruyucu Köz Yakma Makinesi Koruyucu Izgaralık ..
25.00TL
2 yorum yapılmış.
Nargile Açma Makinesi Şarjlı Elektrikli -9%
Şarjlı Elektrikli Nargile Açma Aparatı Günümüzde hızla yayılan kafein ür..
549.00TL 499.00TL
2 yorum yapılmış.
Nargile Tepsi Altı Yuvarlak Kumandalı RGB Led -29%
Nargile Tepsi Altı Yuvarlak Kumandalı RGB Led Nargile, bazen "şişe suyu" olarak da ..
849.90TL 599.90TL
2 yorum yapılmış.
Rgb Kumandalı Renkli Nargile Led Işığı Kumandalı Nargile Led Işık Rgb Renkli Uzaktan Kumandalı Nar..
149.90TL
1 yorum yapılmış.

Nargile / Nargile Fiyatları
Türkiye'de sıkça karşılaşılan nargile, Güney Asya, Orta Doğu ve Balkanlar'da da yaygın bir şekilde kullanılıyor. Nargilenin çıkış yerinin Hindistan olduğu düşünülüyor. Hintliler yıllar önce nargilenin bugünkü çalışma prensibini andıran benzer bir yöntem kullanıyor. Hindistan cevizinin kabuğunu yakarak ortaya çıkan dumanı yine cevizin içerisine yerleştirdikleri kamış ile içlerine çekiyor. Bugün kullanılan nargilelerin temellerinin bu yöntem sonucu ortaya çıktığı varsayılıyor.

Hindistan yola çıkan bu alışkanlığın İranlılara, oradan da Araplara ve Osmanlılara geçerek büyük bir coğrafyada karşılık bulduğu biliniyor. Araplar bu geleneksel tütün içme aracını "Şisa" olarak adlandırırken İranlılar "Kalyan" adını veriyor. Farsçada kullanılan "Nargil" kelimesi ise aracın ilk çıkış noktası olan Hindistan cevizi anlamına geliyor.

Nargilenin 4 önemli bölümü bulunuyor. Bunlar sırasıyla ser, lüle, marpuç ve şişe olarak adlandırılıyor. Tütünün yerleştirildiği tablaya lüle adı veriliyor. Nargilenin uzun gövdesine ser deniliyor. Dumanı filtreleyen su ile dolu kısma şişe denirken, dumanı buradan alıp hortuma ulaştıran kısım marpuç olarak adlandırılıyor. Bu parçaların dışında Sipsi, tepsi ve rüzgarlık ile tömbeki de aracın çalışması için gerekli malzemeler arasında sayılıyor. Sipsi, marpucun ucuna yerleştirilerek dumanın içe çekilmesine yarıyor. Tepsi ve rüzgarlık közden düşen külleri toplarken rüzgarlık közün sönmesine ve küllerin etrafa saçılmasına engel oluyor. Özel olarak kıyılarak hazırlanan tütünlere ise tömbeki deniyor.

Nargilenin çalışma prensibi için içicinin marpuçtan nefes alarak sistemi çalıştırması gerekiyor. Nefes ile birlikte ile ortaya çıkan basınçla hava közden, lüledeki gözeneklerden geçiyor. Burada oluşan sıcak hava ısıtılan tömbeki dumanı ile buluşarak şişedeki suya ulaşıyor. suda soğuyan duman marpuçtan içiciye ulaşıyor.

Kullanıcıların tercih edeceği mekana göre farklılık gösteren nargile çeşitleri bulunuyor. Nargileler büyük, orta, midi, küçük ve mikro boyunda üretiliyor. Büyük boy çeşitlerin yükseklikleri 60 - 75 santimi buluyor. Orta boylar 55- 60 santim boyutlarına ulaşırken, küçük boylar 45-50 santim arasında üretiliyor. Midi boyların yüksekliği 30 ila 45 santim arasında olabilirken, bu boyutlar üretici markaya göre farklılık gösteriyor. Minik boyda üretilen çeşitler 25-20 santim arasını bulurken daha küçük boylara da ulaşmak mümkün oluyor.

Nargileler boylarının dışında yapıldıkları malzemelerle de değişik çeşitler sunuyor. Bakır nargileler, pirinç nargileler, döküm olarak üretilen çeşitlere ulaşmak da mümkün oluyor. Nargileler tek parça halinde satılıyor. Bunun dışında ihtiyaca göre takım halinde satılan ürünlere de ulaşılabiliyor.

Kişiye özel üretimler ve el işçiliği taşıyan ürünler söz konusu olduğunda nargile fiyatları farklılıklar gösterebiliyor. Bunun dışında kafe ve restoran gibi mekanlarda kullanılan ürünler genellikle fiyat olarak orta segmentte yer alıyor. Özel tasarımlara sahip olan ve pahalı materyaller kullanılarak imal edilen ürünler ise üst segmentte yer alıyor.

Nargile yapımına ve kullanımına fayda sağlayan cihazlar da özelliklerine göre fiyat farklılıkları gösteriyor. Bu cihazların başında elektrikli köz yakma cihazları başta geliyor. Elektrikli köz yakma cihazları özellikle kafe ve restoran gibi kullanımın hızlı ve yoğun olduğu noktalarda tercih ediliyor.

Nargile satın alırken beraberinde ürünün kullanımını etkileyen parça ve aksesuarlarda alınabiliyor. bunların arasında buzlu marpuçlar ve buz küpleri bulunuyor. Dondurularak kullanılabilen buzlu marpuçlar, dondurularak şişedeki suya konulan buz küpleri gibi aksesuarlar ile daha soğuk bir duman deneyimi yaşanabiliyor. Bunun dışında seramik ya da metal lüleler de kullanılabiliyor.

Hindistan cevizi kömürü ve hijyeni sağlamaya yardımcı plastik sipsiler nargile kategorisinde sarfiyat malzemeleri olarak öne çıkıyor. Kömürün kendi kendine yanması, kokusuz ve dumansız olması da satın alma amacına göre önem taşıyor. Plastik sipsiler, çoklu paketler halinde kullanıcıların beğenisine sunuluyor.

Nargileyi Kim İcat Etti?

Nargile, kullanıcıların bir hortum vasıtasıyla suda süzülen aromalı dumanı içlerine çekmesini sağlayan bir sistemdir. Nargile, tahmini olarak 15. Yüzyılda Hintlilerin narçil adı verilen hindistan cevizinin kabuğunu yaktıktan sonra içine kamış sokarak içmeleri ile ortaya çıkmıştır. Mısırlılar, Hintlilerden gördükleri bu aleti çok beğenip kullanmaya başlamışlar ve adını nargil koymuşlardır. İranlılar narçil denilen hindistan cevizi yerine fayanstan nargile şişesi yapıp, marpuç ekleyerek içimin yaygınlaşmasına öncü olmuşlardır.

Nargile Aksesuarları Nelerdir?

Nargile, genel olarak 8 ana parçadan oluşmaktadır. Marpuç, koyun derisinden yapılmış, dumanı şişeden ağza ulaştıran bölümdür. Marpuç alınırken dikkat edilmesi gereken şey koyun derisinden yapılmış olmasıdır. İki haftada bir ılık suyla temizlenmeli ve iyi bir şekilde muhafaza edilerek, ezilmemesi için korunmalıdır.

Cam, metal veya seramikten yapılan nargilenin ana gövdesine ser denir. Serin seçiminde oksitlenme yapmayacak bir materyalin tercih edilmesine dikkat edilmelidir. Tekli, ikili ve üçlü modelleri bulunmaktadır. Seri temizlerken su kullanmak yeterlidir. Genelde metalden yapıldığı için temizlendikten sonra ıslak kalmamasına dikkat edilmelidir.

En üst bölümde bulunan, içerisine tütün konan, kilden veya seramikten yapılmış delikli tablaya lüle denir. Üzerine köz koyulur ve gerekli olan ısı burada sağlanır. Maliyeti çok düşük ama çok narin bir parçadır. Lüleyi temizlerken üflemek veya yıkamak yeterli olmaktadır.

İçinde su bulunan ve dumanı filtreleyen bölüme şişe denir. Şişe seçimi yaparken büyük ve içinde biriken kiri görebilmek için açık renkli olanları tercih etmek gerekir. Şişeler genellikle desenli ve armalıdırlar. En az iki kullanımda bir, şişeyi su, deterjan ve fırça ile temizlemek gerekmektedir.

Kil veya metalden yapılan lüle ile ser arasında bulunan parçaya lüle yatağı denmektedir. Çok yaygın kullanılmaz, çünkü uygun parçayı kullanabilmek için uygun lüle bulmak gerekmektedir. Lüle ile ser arasında kurulan bağlantının hava almasını sağlayan bölüme ise lüle contası denir.

Köz koymak, közü kırmak ve temizlemek için kullanılan bölüme tepsi veya baca denir. Nemli bir bezle silerek temizlemek yeterlidir.

Nargilenin çeşitli renklerde bulunan ağızlığına verilen isim sipsidir. Tek kişi için kullanıma uygundur.

Hangi Nargile Güzeldir?

Nargile, çok çeşitli aromalara sahiptir. Bu aromalardan bazıları elma, nane, portakal, kavun, damla sakızı, limon, mango, Cappucino, vanilya, kahve, böğürtlen ve güldür. İçim zevkinize göre içebileceğiniz tatlar değişebilir. Genellikle tek aromalı nargile yerine çift aromalı nargileler tercih edilmektedir. En çok tercih edilen kombinasyon elma-nanedir. Bunun yanı sıra kavun-nane, elma-damla sakızı, çilek-çikolata, frambuaz-çikolata ve vişne-nane de çok tercih edilenlerin arasındadır. Tek başına içimi zevkli olan aromalar da vardır. Cafe latte ve anason tek aromalı nargilelere örnektir.

Nargile ve Aksesuarları Nereden Alınır?

Nargile ve aksesuarları, tütüncülerde ve tütün ürünü satan dükkânlarda bulunmaktadır. Bunun dışında internet sitelerinden de nargile ve aksesuarlarını sipariş edebilirsiniz. Turistik yerlerde bulunan hediyelik eşya satan dükkanlarda da farklı desenlerde ve büyüklüklerde nargileler bulunmaktadır.

Nargile Fiyatları Nedir?

Her cebe uygun nargile bulmak mümkündür. Fakat nargile alırken malzemelerin kalitesi çok önemlidir. Plastik marpuca sahip nargile, pirinç veya koyun derisinden yapılmış marpuçlara nazaran daha uygun fiyatlıdır. Özellikle toptancılardan ve internet üzerinden yapılan alışverişlerde, kaliteli materyallere sahip nargileleri daha uygun fiyata almak mümkündür. Turistik yerlerde satılan ve üzerinde desenler bulunan nargileler genel nargile fiyatlarına göre daha yüksektir. Nargile şişesinin ebatına göre de fiyat değişmektedir. Küçük şişeler büyük şişelere göre daha ucuzdur. 

Siz de hemen nargile çeşitlerini inceleyebilir, dilediğiniz renk ve modele bir tıkla sahip olabilirsiniz.